Please Rotate Device to Portrait

Atelier d'artiste de Frédérique Rennuit

Point n'est besoin d'écrire pour avoir de la poésie dans ses poches
(Léon-Paul Fargue)

Atelier d'artiste de Frédérique Rennuit

Point n'est besoin d'écrire pour avoir de la poésie dans ses poches
(Léon-Paul Fargue)

Atelier d'artiste de Frédérique Rennuit

Point n'est besoin d'écrire pour avoir de la poésie dans ses poches
(Léon-Paul Fargue)

Atelier d'artiste de Frédérique Rennuit

Point n'est besoin d'écrire pour avoir de la poésie dans ses poches
(Léon-Paul Fargue)

Atelier d'artiste de Frédérique Rennuit

Point n'est besoin d'écrire pour avoir de la poésie dans ses poches
(Léon-Paul Fargue)

Portfolio

Assemblages

..en ruimtelijke kunst

De assemblages uit de reeks ‘Reliques et vieilles dentelles’combineren porseleinen onderdelen met oude objecten. Porselein staat symbool voor fragiliteit en de goudkleurige accenten geven deze hedendaagse relieken hun sacrale toets..

De reeks ‘Memento’ vertelt een verhaal over gedwongen immigratie, identiteit en vergankelijkheid. Herinneringen krijgen in deze reeks een tastbare vorm.

De recente reeks ‘Haute Tige’ vertaalt het zich terugtrekken van de kunstenaar in een afgelegen plattelandsstreek. Het onderzoekt de relatie van de mens met zijn onmiddellijke omgeving en de invoed dat dit met zich meebrengt langs beide kanten.

Fotografie

van smartphone-cameras en bitumen-beelden

Fotografie neemt een belangrijke rol in het dagelijkse leven in.
Sinds enkele jaren worden reeksen ‘bewogen beelden’ (intentional camera movement) gemaakt door de camera opzettelijk fysiek te bewegen. Zo ontstaat een verrassende interpretatie van de wereld rondom. Overbodige elementen vervagen en een soort ongrijpbaar visioen blijft als gestold achter.

Artboxes

kleine afgelijnde kleinoden

De artboxes zijn een wereldje op zich. Met oude doosjes als drager worden gevonden voorwerpen, foto’s of efemere geschriften via associaties gecombineerd tot mini-landschappen om in te verdwalen.

Collages

the origins..

Herinneringen uit de kindertijd en fantasie brengen een mix teweeg van speelse, surrealistisch aandoende situaties, met een tikkeltje humor hier en daar. Een wereld van droombeelden waar alles mogelijk is …

Installaties

..en landart

Vergankelijke landartprojecten gaan mee met de seizoenen, droogte en regenval hebben er hun vat op en leiden uiteindelijk tot hun decompositie.. Elders kunnen deze installaties vrij bewegen in de wind of bevreemding brengen tussen de 4 muren van een exporuimte

Cyanotypes

blueprints of the soul..

Cyanotypie is een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaan-blauwe afdruk ontstaat.
Onder de invloed van de zonnestralen, komen de beelden, als bij magie, tevoorschijn.De Engelse astronoom John Herschel ontdekte dit proces in 1842. Anna Atkins paste dit toe in de fotografie.
175 jaar later raakte ook Frédérique gefacineerd door deze techniek en verschillende reeksen zagen reeks ‘het licht’..

Fotomontages

digitale werelden..

Nog meer dan de collages, nemen de fotomontages je mee naar een surreële wereld van dromen en subjectieve gedachten. Eigen fotomateriaal wordt hiervoor digitaal gelayered in een spel van compositie en transparanties.

keramiek

van klei tot porselein..

Frédérique specialiseerde zich in het werken met meervoudige mallen en zocht naar manieren om mallen anders te gebruiken.

Masterclasses onder leiding van Monika Patuszynska en Zsolt József Simon, brachten nieuwe perspectieven en technische mogelijkheden met zich mee. Door de stukken verder te verzagen, te verschuiven of van plaats te wisselen, ontstaat bij het afgieten telkens een unieke vorrm.

Portfolio intro

van klei tot cyanotype..

Frédérique Rennuit studeerde grafiek, keramiek, ruimtelijke kunst en volgt momenteel de richting cross-over 3D. Fotografie neemt tevens een belangrijke rol in haar dagelijkse leven in. Deze verschillende disciplines kunnen niet anders dan elkaar beïnvloeden en aanvullen.

In deze Portfolio kan u browsen doorheen de verschillende expressievormen. De Gallery toont random een verzameling werken.

News

‘Murmures’ een expo van
Ils Lambrichts, Eline Ouwendijk, Frédérique Rennuit, Marianne Vanherreweghe en Ingrid Westhovens

vernissage 8 maart 2024 om 20u

expo te bezoeken van za 9 maart tot zo 31 maart 2024

open op vr, za en zo van 14u tot 17u

adres : Moktamee – Francesco Campus Bovenrij 302200 Herentals

5 kunstenaressen besluiten samen een deel van hun kunsttraject af te leggen.,
Een verborgen rode draad loopt tussen hen en deze willen ze aan het licht brengen,

Ils Lambrichts, Frédérique Rennuit, Eline Ouwendijk, Marianne Vanherreweghe, en Ingrid Westhovens zijn allen verzamelaars :
van herinneringen en emoties,
van verweerde objecten en vergankelijke vondsten ,,,
Hun werk spreekt over pijn, verdriet, verval,
over intermenselijke relaties en de omwegen des levens,
over de invloed van de mens op zijn omgeving
en ook de invloed van de omgeving op onszelf …

Hun beeldtaal zal ongetwijfeld gesprekken op gang zetten, troostend of verrassend, reflecterend of mogelijk confronterend …Voor ‘Murmures’ wisselden ze onderling tevens fragmenten van hun werk uit, en gebruikten deze in alle vrijheid om 
nieuw werk te creëren. Een intense, woordenloze communicatie kwam hierdoor op gang en bracht hen dichter bij elkaar,.

FRAGS & FLARDEN is het resultaat van een bijzonder project,
Twee groepen kunstenaars geven een eigen invulling aan eenzelfde werkwijze, namelijk het uitwisselen van frags (fragmenten).

Aan de ene kant vinden we de leden van GLOBAL ART PROJECT (kortweg GAP), een internationaal kunstkollektief. opgericht in 2013 door oa de Amerikaanse schilder Carl Heyward, de Japanse textielkunstenares Akiko Suzuki en de Koreaanse Chaewon Oh. Ze begonnen per post frags uit te wisselen en raakten gefascineerd door de nieuwe werken die hiermee gecreeërd werden, alsook door de mogelijkheid om in volle vrijheid van expressie, over taal en cultuur heen, te communiceren met diverse kunstenaars van over de hele wereld.
De groep wordt hier vertegenwoordigd door 31 artiesten, voornamelijk uit de VS, maar ook uit Argentinië, Mexico, Canada, Korea, Japan, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Zweden, Iran, Indië en België,
Als ‘frags’ definiëren zij gevonden papiertjes, afgescheurde billboards, lapjes stof, boodschappenlijstjes, foto’s en negatieven, weggegooide spullen die een nieuw leven krijgen door een andere kunstenaar die deze ruwe materialen verwerkt als onderdeel van mixed-media collages of schilderijen 

Aan de andere kant staat een groep van 6 Belgische kunstenaars :  Ils Lambrichts, Eline Ouwendijk, Frédérique Rennuit, Anke Vielfont, Marianne Vanherreweghe en Ingrid Westhovens,
Ondanks het feit dat ze elkaar bij aanvang van dit project niet of amper kenden, wisselden ze geen vondsten uit maar fragmenten van hun eigen werk, Deze ‘frags’ werden vervolgens in alle vrijheid en respect geïntegreerd in hun persoonlijk oeuvre, hiermee als kunstenaar een bijzondere communicatie zonder woorden op gang zettend, die hen al snel ook als mens dichter bij elkaar zou brengen,

In deze expo, waarin alle werken volgens dit principe van fragsuitwisseling zijn ontstaan, worden de resultaten van beide visies naast elkaar gezet en in dialoog opgesteld,
Deze enige verzameling werken, die kunstenaars samenbrengt over alle grenzen heen, zal in volle exclusiviteit te zien zijn bij Galerij Artisjok – Antwerpsestraat 47 te Lier, dit van za 9 sept tot zo 29 okt 2023, Niet te missen

Een Wunderwall, zowel voor kunstliefhebbers, verzamelaars en kunstenaars is het een plek om zich, zoals het woord aangeeft, te verwonderen, maar ook om in te verdwalen en zijn gedachten de vrije loopt te laten. De komende weken nemen we een kijkje in de Wunderwall van onze lezers. Deze week selecteerden we de Wunderwall van kunstenares Frédérique Rennuit.

theartcouch.be – Een kijkje in de Wunderwall van… Frédérique Rennuit – Posted By Frederic De Meyer 04/08/2023


“Ik ben addict van wunderwalls”, schrijft kunstenares Frédérique Rennuit, “in huis en in het atelier heb ik er verschillende.” Ze valt veelal voor wat ze ‘vuile werken’ noemt, in grijstinten, die ze harmonieus met haar eigen werken vermengt. Overwegend zijn het werken van kunstenaars die haar pad op een of andere manier hebben gekruist en met wie ze werk ruilt. “Ik hou van deze agglomeraties gebundelde kracht, als concrete neerslag van ontmoetingen in real life.” Het dient haar tot innerlijke voeding, maar ook de bezoekers van haar atelier blijven lang voor de muren staan, als stonden ze in een kunstgalerij.

“Mijn mooiste aankoop is zonder twijfel een werk van Ronald Ceuppens”, zegt ze, al is wordt hij heel goed omringd door Belgische kunstenaars als Bart Van Dijck, Anke Vielfont, Ils Lambrichts, Ingrid Westhovens, Elfie Kristiana, Nick Van Dijck, Mieke Vanden Eynde, Maelle Pouppez, Marijke Henkens, alsook de Noorse Damselfrau en de Catalanen Ramon Berga, Jaume Rovira en Francisco Puente Gonzales.

some artwork from Frédérique Rennuit on the magazines 71 release

Agenda

 • 2025
  jan
  expo ‘Murmures ++’ -CC Het Gasthuis – Aarschot (B)
  febr
  expo ‘Fifty-Fifty – an international collaborative art project’ ‘ – een samenwerking met Ron Weijers – Pulchri Studio – Den Haag (NL)
  maart/april
  residency ‘Japan Air’ Kyoto (Japan)
  maart
  expo ‘Japan Air’ – Dohjidai gallery – Kyoto (Japan)
  april
  expo ‘Japan Air’ – Dozo-zukuri Museum -Takaoka(Japan)
  sept
  expo ‘Body Worx’ ‘ – St Amanduskapel (Campo Santo)- Gent (BE)
 • 2024
  maart
  expo ‘Murmures’ – Moktamee – CC ‘t Schaliken – Herentals(B)
  april
  expo ‘Warmte’ – Kant in Vlaanderen – kerk Begijnhof Diest (B)
  mei
  atelier ‘Openatelierdagen’ – Heist op den Berg (B)
  mei
  expo ‘Get out of your skull 2.0’ – Zilverhof – Gent (B)
  juni
  expo ‘Myths, Fairy Tales & Mysteries’ – Hof van Ryhove – Gent (B)
  juni
  expo ‘Wat als ?’ – St Guibertuskerk – Itegem (B)
  juli
  expo ‘Get out of your skull 2.0’ – Artspace ARTI et AMICIDAE’ – Amsterdam (NL)
  juli
  expo ‘Get out of your skull 2.0’ – Cultuurhoek- Driebergen (NL)
  juli_aug
  expo ‘Get out of your skull 2.0’ – Mishmash gallery – Rotterdam (NL)
  sept/okt
  expo ‘Natural Equilibrium ‘ – Casino Beringen (B)
  okt
  expo ‘Get out of your skull 2.0’ by Brandenhorst – Dordrecht (NL)
 • 2023
  feb
  expo ‘ 125 jaar Academie Beeld’ – CC Zwaneberg – Heist op den Berg (B)
  maart
  artikel in ‘Inspirational Art Magazine nr 71’ – online tijdschrift (UK)
  april
  expo ‘REVISITED II’ – de Oude Post – CC ‘t Vondel – Halle (B)
  april-mei
  virtuele expo ‘Collages’ – Quarentena Galería'(Chile)
  mei-juni
  juni
  expo ‘Kleine details … grote verhalen’ – St Guibertuskerk – Itegem (B)
  sept-okt
  okt
  expo ‘L’esprit de l’artiste’ – Galerij Artisjok – Lier (B)
  okt-nov
  expo ‘The sky is the limit’ – expohal Academie Heist-op-den-Berg (B)
  nov
  expo ‘Artess 2 / IMPETUS ‘ – ’t Heuvelken – Engsbergen (B)
 • 2022
  jan
  expo ‘Get out of your Skull ‘ – Arti et Amicitiae – Amsterdam (NL)   CANCELLED due to coronarestrictions
  jan-ma
  expo ‘Els coberts d’en Mallol’ – L’Aparador – La Seu d’Urgell (ES)
  feb
  expo ‘Get out of your Skull ‘ – de Leutfabriek – Sas van Gent (NL)  CANCELLED due to coronarestrictions
  feb
  expo ‘A la gare’ – CC Zwaneberg – Heist-o/d-Berg (B)
  maart
  expo ‘O VER’ – Casino – Beringen (BE)
  mei
  expo ‘WATER-landers’ – binnen kunstenparcours STORMloop – Herentals (BE)
  juni
  expo ‘Droompaden’ – Sint-Guibertuskerk – Itegem (BE)
  juli
  expo ‘Fay-art’ – Kasteel Fayard – Brugge(BE)
  juli
  expo ‘Buiten Aardse Kunst’ – bio- hoogstamboomgaard – Herk-De-Stad (BE)
  aug-sept
  expo ‘L’heure bleue’ – Maison du Bocage – Sains du Nord (F)
  sept
  expo ‘O VER’ – Gallerij Artisjok Rerum Novarum – Lier (BE)
  oktober
  expo ‘O VER’ – Pand 108 – Aalst (BE)
 • 2021
  feb
  expo ‘Memento’ – CC – Heist op den Berg (B)
  juni -aug
  expo ‘ Colours in the sky (vlaggen)’ – CC – Beringen (BE)
  aug
  expo ‘Get out of your Skull’ – Zilverhof – Gent (BE)
  sept
  expo ‘Get out of your Skull’ – La Providence – Île sur Têt (FR)
  sept
  expo ‘Artess 1 | The Open Gallery ‘ – Gerhagen – Tessenderlo (BE)
  nov
  expo ‘Get out of your Skull’ – Designstore byBrandenhorst – Dordrecht (NL)
  nov
  dec
  expo ‘ De gedachten zijn vrij’ – Het huis van de mens – Genk (BE)
 • 2020
  jan
  expo ‘Birds’ CC Houthalen-Helchteren – kerkje van Laak (B)
  jan
  expo ‘Les Estenalles d’en Mallol’ L’Aparador – La Seu d’Urgell (ES)
  feb
  expo ‘Birds’ CC Zonhoven (B)
  maart
  expo ‘Parallel Angels’ Kunstkring Gesigneerd – Baal (B)
  maart
  expo ‘Salon de l !Avenir II’ L’Avenirsite – Lier (B)
  2019
  maart
  expo ‘Salon de l’Avenir’ Oude L’Avenir fietsenfabriek – Lier (B)
  april
  april
  expo ‘Parallel Spaces’ – Toekan Records – Heist-op den-Berg (B)
  april
  expo ‘Maak K’ – Kant- en Textielcentrum – Begijnhof Diest(B)
  mei
  expo ‘Kortweg Kunst’ – centrum-Tessenderlo (B)
  aug
  expo ‘Kontrast iT is’ -galerij Artisjok’ – Lier (B)
  aug
  expo ‘ONGEZIEN#4’ – Havenhuis- Antwerpen (B)
  sept
  expo ‘Kunst in het Dorp’ – Kasteel-klooster Ter Loo – Bellingen (B)
  okt
  expo ‘Birds’ – CC Beringen (B)
  nov
  expo ‘White Angels’ – L’Avenirsite – Lier (B)
  dec
  expo ‘selectie wedstrijd ‘Klein Sculptuur’ – CC Zwaneberg – Heist-op-den-Berg (B)
  dec
  expo ‘Birds’ – CC Leopoldsburg (B)
  2018
  jan
  expo ‘Els estalvis d’en Mallol’ – L´Aparador – La Seu d’Urgell (ES)
  jan
  febr
  expo ‘Porseleinspiegelingen’ – CC Zwaneberg – Heist-op-den-Berg (B)
  mei
  expo ‘Porseleinspiegelingen’ – CC Maasmechelen (B)
  sept
  expo ‘Diep in het geheugen van Papavers’ – De Molen van Rotselaar (B)
  sept
  expo ‘PERFORTO’ – CC Beringen (B)
  okt
  expo ‘Diep in het geheugen van Papavers’ – Engelenburcht – Tildonk (B)
  okt
  expo ‘Diep in het geheugen van Papavers’ – De Schuur van A – Wilsele (B)
  nov
  expo ‘PERFORTO’ – CC Leopoldsburg (B)
  nov
  expo ‘Diep in het geheugen van Papavers’ – Pachthof van de 7 slapers – Meerbeek/Kortenberg (B)
  nov
  expo ‘Diep in het geheugen van Papavers’ – Cultuurhuis De Jack Op -Werchter(B) -in het kader van de IGCS-Kunstroute Hageland
  dec
  expo ‘PERFORTO’ – CC Houthalen-Helchteren (B)
  2017
  mei
  expo ‘WAK : LandArt’ – Domein Asdonk – Tessenderlo (B)
  mei
  expo ‘Porseleinspiegelingen’ – CC ‘t Vondel – Halle (B)
  juni
  expo ‘Porseleinspiegelingen’ – The House of Porcelain with Blue Blood – Dubi (CZ)
  juli
  expo ‘Porseleinspiegelingen’ – Kammerhof Museen – Gmunden (AT)
  juli
  expo ‘Erfgoed’ – Casino Waterschei – Genk (B)
  aug
  expo ’50 Shades of White’ – Haute Couture Harry – Aarschot (B)
  sept
  expo ‘Ontdekken – Entdecken’ – Kunstkreis Kloster Brunshausen (D)
  okt
  expo ‘Porseleinspiegelingen’ – CC Beringen (B)
  2016
  april
  expo ‘WAK : Match’ – CC Zwaneberg – Heist-o/d-Berg (B)
  (een samenwerking met het M HKA)
  2015
  jan expo ‘KLE!’ – CC Zwaneberg – Heist-op-den-Berg (B)
  mei expo ‘Kunstroute Werchter’ – kerk – Werchter (B)
  juni expo ‘KLE!’ (deel II) – Broechem (B)
  juni expo ‘Lost in Translation’ – CC Zwaneberg – Heist-op-den-Berg (B)
  sept expo ‘Ceramic Event VII’ – Galerie de l’Ô – Brussel (B)
  sept expo ‘Du Bol’ – Alliages – Lille (F)
  2014
  maart expo ‘Les plumilles d’en Mallol’ – L’aparador – La Seu d’Urgell (ES)
  april expo ‘WAK: de Groote Kunst’ – CC Zwaneberg – Heist-op-den-Berg (B)
  (een samenwerking met het M HKA)
  aug expo ‘Gasthoven Invites’ – CC Het Gasthuis Aarschot (B)
  2013
  januari expo ‘ Les llosses d´en Mallol’ – L’aparador – La Seu d’Urgell (ES)
  mei expo ‘Kunstroute Werchter’ – Rockschuur – Werchter(B)
  2012
  maart expo ‘CLAY. Design & creation’– Keramiekmuseum – Barcelona (ES)
  (een samenwerking met ontwerper Gerard Moliné)
  april expo ‘Beethoven herschreven’ – CC Zwaneberg – – Heist-o/d-Berg (B)
  (een samenwerking met kalligraaf Yves Leterme)
  mei expo ‘Keramiekbiënnale’ – Andenne (B)
  2011
  juni expo ‘En bouteillages’ – biblioteek – Heist-op-den-Berg (B)
  sept expo ‘Abandon’ – L’aparador – La Seu d’Urgell (ES)
  sept expo ‘Fiënale’ – Heist-op-den-Berg (B)
 • CV

 • Frédérique Rennuit
  studies

  2020-2022 Cross-Over 3D (olv Wim Waumans en Frederik Roggeman – Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten Heist-o/d-Berg)
  2015-2020 Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst (olv Patrick Van Rensbergen – Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten Heist-o/d-Berg)
  2006-2015 Keramiek + specialisatie (olv Frederik Roggeman en Jeannine Vrins – Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten Heist-o/d-Berg)
  1995-1999 Vrije grafiek
  (olv Mark Bosselaers – Academie Beeldende Kunsten Mortsel)
  1988-1994 Toegepaste grafiek + specialisatie
  (olv Mark Bosselaers – Academie Beeldende Kunsten Mortsel)

  masterclasses

  2014 olv Zsolt József Simon (gevorderd gietwerk)
  2014 olv Monika Patuszynska (mallen vervormen)
  2011 olv Paul Scott (grafische technieken op keramiek)
  2010 olv Thérèse Lebrun (papierporselein)
  2010 olv Luca Tripaldi (papierporselein)
  2008 olv Enno Jäkel (oppervlaktestructuren)

  projecten en expos

  2011 ontwerp en uitvoering relatiegeschenk gemeente Heist-o/d-Berg (B)
  1995-2005 verscheidene groeps- en solotentoonstellingen in de disciplines grafiek en fotografie (België, Frankrijk, Catalunya (ES) en Andorra)

  prijzen
  2021 1ste prijs ‘De gedachten zijn vrij’ – Huis van de mens – Genk (B)
  2001 2de prijs ‘Premi Manuel Viusà de Gravat’ (grafiek) – Andorra
  1994 2de prijs ‘Arte Giovani’ (grafiek) – Antwerpen (B)

 • Credits

 • Frédérique Rennuit se detiene a observar en esos lugares recónditos que nadie mira, allí donde para los hombres con urgencia el tiempo no vale el oro que les prometieron, donde la plata se hace de arena y plomo, donde las piedras preciosas cambian sus brillos por la bondad de la sencillez orgánica. …

  Eduardo Soto Perez (schrijver)

  (lees meer)

  De kunstwerken van Frédérique nemen je mee naar een tijdloze wereld van verfijning en schoonheid,
  gedragen door een intense vrouwelijkheid en kracht die oneindig is…

  Frederik Roggeman (keramist en porseleinrestaurateur)

  (lees meer)

 • Contact

  visit Atelier Grisdegris on Instagram

  to send a message use this adress : info@ateliergrisdegris.net