Cultuurcentrum
Beringen

PORSELEIN SPIEGELINGENINTERNATIONALE PORSELEINTENTOONSTELLING

Students meet masters

 

Porselein spreekt tot de verbeelding dankzij haar puurheid, zuiverheid, witheid en transparantie. Het materiaal vereist engelengeduld en enorme technische beheersing, zéker doordat hedendaagse porseleinkunstenaars continu proberen grenzen te verleggen, zowel wat betreft de creatieve verbeelding als de enorme gevarieerdheid van vormen en decoratieve mogelijkheden. Vaak wordt porselein gebruikt op een heel minimalistische manier, soms slechts als zeer witte en zuivere canvas om creatieve kleurweergave te benadrukken.

De geroemde Engelse keramist en auteur Peter Lane onderzocht in zijn boek Contemporary Studio Porcelain hoe hedendaagse kunstenaars porselein gebruiken om uitdrukking te geven aan hun artistieke ideeën. Curator/keramiste Patty Wouters laat zich inspireren door de visie van Peter Lane voor het uitwerken van deze tentoonstelling, waarin ze internationale porseleinkunstenaars selecteert. Hun vormgeving en decoratietechnieken zijn heel uiteenlopend en gevarieerd, maar allen laten ze zich hoofdzakelijk inspireren door de schaalvorm.
Leerlingen uit zes academies in Vlaanderen worden uitgenodigd om zich te spiegelen aan het werk van één of enkele professionele porseleinkunstenaars. Ze ontlenen vervolgens elementen en/of technieken om die op een heel persoonlijke manier te interpreteren en te integreren in een eigen unieke creatie.

 

24 september t.e.m. 15 oktober 2017

Zoete Zondag in aanwezigheid van een aantal kunstenaars op 24 september 2017 van 14.00 tot 17.00 uur

Galerij Casino Beringen